Apa itu rotavirus. ~ DUNIA IBU ARIF ~: Apa Itu Rotavirus?

Bahaya Kepada Kanak

apa itu rotavirus

Apa sebenarnya punca utama jangkitan Rotavirus terhadap kanak-kanak? Bagi pencegahan di rumah, tabiat mencuci tangan dengan sebersih-bersihnya selepas ke tandas dan sebelum makan adalah amat penting. Selalu konsultasikan ke dokter untuk menangani kondisi kesehatan Anda. Oleh karena itu, bayi dan anak-anak yang terinfeksi rotavirus harus mendapat perawatan secara intensif karena infeksi rotavirus dapat menyebabkan dehidrasi dengan cepat. Menurut beliau lagi, jangkitan Rotavirus pada bayi berusia 6-24 bulan paling mudah terjadi kerana sifat semulajadi si kecil yang suka Foto Kredit: 2. Dehidrasi dapat diubati dengan kemasukan cecair intravenous ke dalam badan.

Next

Unit Pusat Sumber: Apa Itu Rota Virus?

apa itu rotavirus

Kanak-kanak tersebut turut mengalami dehidrasi kesan daripada muntah serta cirit birit. Kan beratus lagi mempunyai tanda-tanda penyakit rotavirus. Dehidrasi atau kekurangan air yang mencukupi di dalam badan adalah salah satu punca utama yang menyebabkan pesakit mengalami cirit birit dan muntah berlarutan. Biasanya menyerang anak-anak berusia di bawah 5 tahun. Salah satu masalah kesehatan yang sering terjadi pada bayi adalah diare. Sapa yg doktor sebenarnya ni???? Antara tanda kekurangan bendalir yang teruk adalah kurang bilangan lampin basah kurang kencing , bibir dan mulut yang kering,, kulit terasa sejuk, serta mata dan pipi yang cengkung. Pada kasus diare dengan dehidrasi berat, penderita memerlukan pemberian cairan melalui infus di rumah sakit.

Next

Bunda, Ketahui Manfaat Vaksin Rotavirus untuk Anak di Sini!

apa itu rotavirus

Oleh karena itu, pemerintah sedang berupaya agar vaksin ini dapat dimasukkan ke dalam program imunisasi subsidi sehingga para orangtua tidak perlu mengeluarkan dana terlalu besar untuk mendapatkan manfaat dari vaksin rotavirus ini. Justeru itu langkah pencegahan adalah amat penting dan pemantauan perlu dibuat dari masa ke semasa. Ia dikenalpasti menjadi punca berlakunya masalah cirit- birit di kalangan bayi baru lahir khususnya di kalangan kanak-kanak yang berumur di antara 6 hingga 24 bulan. Anak yang mendapatkan vaksin rotavirus dapat terhindar dari penyakit yang dapat menyebabkan bayi terserang diare hebat dengan mudah dan risiko terkena dehidrasi. Bagaimana profesional perawatan kesehatan mendiagnosa infeksi rotavirus? Pesakit yang mengalami dehidrasi memerlukan rawatan di dalam wad di hospital.

Next

Keperluan Vaksin Rotavirus

apa itu rotavirus

 Dokter juga akan melakukan beberapa pemeriksaan penunjang seperti tes darah, urine, atau feses untuk mengetahui apakah diare disebabkan oleh rotavirus atau bakteri. Di Malaysia , walaupun tidak terdapat di dalam program imunisasi kebangsaan, vaksinasi terhadap jangkitan Rotavirus ini masih boleh di dapati di klinik atau hospital swasta. Virus ini menular di mana sahaja tanpa mengira tempat manakala bayi adalah sasaran utama Rotavirus ini, malah setiap hari kematian yang disebabkan oleh penyakit ini dilaporkan di seluruh dunia. Namun, pengobatan untuk dehidrasi sangat penting. Bahkan, dalam beberapa kasus infeksi rotavirus pada orang dewasa, tidak ada gejala apapun yang muncul saat itu. Jika dehidrasi yang terjadi sudah parah, dibutuhkan asupan cairan secara langsung ke pembuluh darah vena melalui infus.

Next

Perbedaan Imunisasi Pneumokokus dan Rotavirus

apa itu rotavirus

Penyebab Rotavirus Rotavirus tergolong penyakit menular yang dapat ditularkan melalui udara, makanan dan kontak kulit. Namun kebiasaannya simptomnya kurang jelas dan mungkin lebih ringan atau tidak begitu serius. Najis mereka biasanya berbentuk cecair tetapi tidak berdarah. Bahkan, menurut Ikatan Dokter Anak Indonesia, diare rotavirus menjadi salah satu penyebab tingginya angka kematian anak di Indonesia. Gejala diare karena rotavirus Anak-anak yang terinfeksi akan memiliki diare berair yang berat, sering dengan muntah, demam, dan sakit perut. Gejala dehidrasi termasuk penurunan buang air kecil, mulut kering dan tenggorokan dan merasa pusing ketika berdiri. Bagi ibu- ibu yang menjaga bayi adalah sangat penting untuk mereka mencuci tangan sebersihnya selepas membersihkan najis bayi mereka serta sentiasa memastikan puting botol atau puting payudara berkeadaan bersih sebelum memulakan penyusuan.

Next

Welcome to KPJ Tawakkal Specialist Hospital

apa itu rotavirus

Untuk mencegah paparan infeksi, perhatikan waktu penggantian popok bayi dengan tepat dan rutin. Walaupun amalan kebersihan diri yang baik merupakan langkah pencegahan yang lazim, kesannya adalah terhad untuk mencegah penyebaran rotavirus. Pengobatan infeksi rotavirus Pada dasarnya tidak ada obat yang spesifik mengobati infeksi rotavirus, tetapi dokter akan mengobati berdasarkan gejala yang muncul. Setakat ini tiada rawatan khusus yg boleh merawat jangkitan rotavirus. Virus ini menjangkiti usus manusia dan mudah merebak. Rawatan klinikal akan diberikan mengikut kesesuaian umur dan tahap keseriusan.

Next

Padang Temusu Online: Apa itu ROTAVIRUS?

apa itu rotavirus

Si Kecil juga menunjukkan gejala seperti kelelahan, rewel, sakit perut, hingga dehidrasi. Kami menjaram badannya, malah cuba bagi dia aiskrim. Ya, tak banyak yang tahu bahwa rotavirus adalah salah satu jenis virus yang bisa menyebabkan infeksi saluran cerna. Perbezaan ini sukar dikenalpasti kerana simptomnya mungkin sama. Muzakarah telah memutuskan bahawa penggunaan vaksin Rotateq adalah tidak dibenarkan kerana pada ketika itu ia dianggap tidak dharurat dan tiada data sokongan yang kuat untuk membuktikan rakyat negara ini memerlukan kedua-dua vaksin ini.

Next